diumenge, 20 d’abril de 2008

Villalar, un 23 d'abril diferent


No sé per què però les dates assenyalades ho acostumen a ser per diverses raons. Serveixi d'exemple l'11 de setembre, la nostra Diada, que comparteix protagonisme amb altres dues grans fites mundials: els atacs contra Nova York i el cop d'Estat de Pinochet a Xile i l'assassinat del president Salvador Allende.

Avui, 23 d'abril passa el mateix. Al marge de commemorar la Diada de Sant Jordi, juntament amb anglesos, aragonesos, portuguesos i georgians, aquest 23 d'abril es celebra el dia del llibre, per coincidir la data amb la mort de Miguel de Cervantes i, en els darers anys s'ha extès també el culte "cívic" per la d'en William Shakespeare tot i la falàcia que constitueix per sí mateixa.

Però el 23 d'abril també és festa a Castella i Lleó, de fet, són els únics que de veritat tenen aquell dia festiu. Des d'el Principat molta gent desconeix el seu caràcter festiu i, alguns, pensen que és per celebrar la mort de Cervantes o alguna cosa relacionada amb el món de les lletres. En realitat en aquesta diada es celebra la derrota del moviment de Las Comunidades (1520 - 1522) davant les tropes imperials de Carles V a Villalar l'any 1521. Aquesta derrota va significar el mateix que Almansa (1707) per la Corona d'Aragó o l'entrada dels borbònics a Barcelona (1714) ... la fi del règim i el costum castellà i l'enfortiment de l'autoritat real. És, doncs, en record d'aquestos drets i tradicions perdudes que es celebra la festa. Un record del que, curiosament, no hi participen les grans formacions polítiques espanyoles. De fet, en les dues darreres centúries, els únics que s'han enrecordat dels Comuneros, al marge dels nacionalistes castellans, han sigut els moviments republicans, incorporant a mode d'homenatge la franja morada a la bandera republicana espanyola.

Els pobres Bravo, Maldonado i Padilla, quan enfilaven cap el patíbul, poc devien imaginar-se com estaria casi en l'oblit la seva Castella segles més tard, tot i que als camps de Villalar torna a onejar el color morat de l'antic regne castellà ...

Cap comentari: