diumenge, 11 de maig de 2008

Records de l'Operació Walkiria: La mort d'en Von Boeselager.

El primer dia de maig va morir aquest home de la foto, en Philipp von Boeselager, darrer participant viu en l'anomenada Operació Walkiria. Aquesta operació tenia com a objectiu l'assassinat d'Adolf Hitler i es va produir l'any 1944, en plena Segona Guerra Mundial.

Tot i el fracàs de dita operació, que va acabar amb quatre morts, un grapat de ferits i en un bon ensurt pel propi Hitler, no podem deixar de pensar en què hagués suposat si aquesta hagués sigut exitosa. La previsió dels organitzadors de complot, tots ells membres de l'exèrcit alemany provinent de l'antiga aristocràcia prusiana i gens simpatitzans del règim nazi, era la de paralitzar el poder polític i negociar un armistici amb els aliats. Entenien que aquella guerra destruiria Alemanya i com a hereus del pensament junker per ells suposava la fi del seu món a mans d'un boig temerari com era Adolf Hitler.

En una de les seves darreres entrevistes Philipp von Boeselager ens dóna a conèixer alguns detalls que ajuden a explicar i a entendre aquell intent per salvar a Alemanya de la destrucció total. En ella es pot observar com les ramificacions del complot són molt més àmplies del que sempre s'havia defensat, deixant de banda els noms particulars per identificar-se amb uns ideals de classe i netament prussians. Si us plau, llegiu-la perque és, senzillament, impressionant.

És una llàstima que en von Boeselager no pugui arribar a veure la pel·lícula sobre els fets, ni participar en el debat que s'ha obert a Alemanya sobre el paper de Von Stauffenberg, l'executor i màrtir que havia de fer saltar pels aires en Hitler, interpretat per en Tom Cruise. Aquí teniu el trailer.


3 comentaris:

Anònim ha dit...

Bueno Carles,una vez he acabado de leer la entravista,joder me he parado a pensar y la verdad es esto es más q una simple entrevista, no sabria q decir sobre esto pero sin duda Philipp a parte de hacer su deber también pensó en las víctimas,es simplemente espectacular cómo lo cuenta,lo orgulloso q está de haber intentado asesinar a Hitler,los detalles q da,sin duda una operación q solo unos poco podían haberlo pensado e intentado.
Si así lo cuenta,no me imagino el desprecio q llegó a tener contra su superior,una vez se enteró de lo q hacían las SS. Lástima,de verdad, q personas como él han tenido q estar en el anonimato tanto tiempo por culpa de posibles conflictos.
Yo,de toda la entrevista,me quedo con una frase:"No forma parte de mi personalidad tener miedo".
Ya no digo nada de la cápsula de cianuro q tanto tiempo tuvo q llevarla en su bolsillo siempre abierto.

LSEP ha dit...

Impressionant... És el mateix complot en què va participar Rommel?

Júlia ha dit...

Felicitats pel blog!!! No el coneixia, l'enllaço en un del grup d'història al qual pertanyo.

http://norantanou.blogspot.com