dissabte, 19 d’abril de 2008

L'esperit de Moctezuma


De vegades, la Històra ens dóna notícies d'aquelles sacsejadores i, alhora, divertides. Fa uns dies, el diari "El País" va publicar un reportatge sobre Xipuagazin Moctezuma, la filla del darrer emperador asteca, sota el títol de "El secreto catalán de Moctezuma".
Per fer cinc cèntims, ens planteja la petita història de com una de les moltíssimes filles d'en Moctezuma va acabar casada amb un membre de la petita noblesa catalana que va participar en les expedicions d'Hernan Cortés i es va establir al seu castell de Toloriu, tot això a mitjans del segle XVI. La duresa i el shock que va patir canviant de la calidesa del continent americà per la fredor pirinenca segur que va ser més notable, a més a més del canvi social que va patir.

Però seguint llegint l'article t'adones que aquest no és el tema principal, si no només l'origen ... Aquesta princesa asteca va morir envoltada d'una llegenda en la que es deia que havia amagat un petit tresor per la zona. Aquesta historieta va circular per la zona fins a molt segles més tard, quan en iniciar-se la Guerra Civil Espanyola alguns individus van destrossar la seva tomba a la recerca del preuat tresor.

I el tresor sembla que després el va trobar un descendent seu, el baró de Toloriu que, aprofitant la seva genealogia, va sapiguer vendre de forma fraudulenta distincions i honors nobiliaris com a descendent directe de Moctezuma durant la dècada dels 60 i 70.

Està vist que la picaresca no entén ni d'històries ni de classes ...

Cap comentari: